Nieuwsoverzicht

Hieronder treft u een overzicht van al ons eerder geplaatste nieuws.

In Memoriam Jos Blik 1949-2023

In Memoriam Jos Blik 1949-2023

Op 7 september jongstleden is Jos overleden.

Jos was model en ervaringsdeskundige op gebied van obesitas bij scholingsbureau Zwaartepunt.
Al vanaf 2009 trokken we samen “ten strijden”. Het was ons gezamenlijke doel om ervoor te zorgen dat men anders ging kijken naar de mens met obesitas. We waren echte pioniers op het gebied van Begeleiden, Verplaatsen en Tillen. We hebben al die jaren onze specifieke kennis en vaardigheden verspreid over heel Nederland. Hierdoor is de zorg voor de mens met obesitas zeker verbeterd, en de fysieke belasting van de zorgmedewerker verminderd. Het werk is echter nog lang niet klaar…….

Deelnemers aan seminars en specialisaties rondom het ziektebeeld obesitas hebben het voorrecht gehad met hem te mogen samenwerken. Als je met Jos als model ging oefenen dan vergat je dat niet snel! Hij daagde de deelnemers uit. Hij corrigeerde hen als handen en vingers niet op juiste wijze op het lichaam geplaatst werden, of als men te snel in beweging kwam. Hij pakte dan hun pols vast, keek ze met zijn donkere ogen doordringend aan en zei ”Je moet wel aan jezelf denken he?!”.

Hij was kritisch naar mij, naar de deelnemers en naar leveranciers van hulpmiddelen. Ik, en velen met mij, hebben veel van hem geleerd. De waardering was er ook altijd. Niet alleen wat betreft de wijze waarop Zwaartepunt inhoud gaf aan de training, maar ook naar mij persoonlijk. En dat was zeker wederzijds.

De laatste jaren was hij niet meer instaat om als model te functioneren. Zijn dochters schreven mij recentelijk nog dat hij blij was met de samenwerking met Zwaartepunt. Dat hij moest stoppen met modellenwerk maakte hem erg verdrietig en hij miste het echt. Hij was zo trots op zijn bijdrage aan de trainingen.

Ik ben dankbaar dat ik Jos zoveel jaren heb mogen meemaken. Hij laat een lege plek achter. Maar al zijn wijze lessen en persoonlijke verhalen zullen we vanuit Zwaartepunt blijven uitdragen!

Rust zacht Jos!